Met het blote oog leek het sterk op roodgekleurde suikerspin

Meestal is men niet direct op zoek naar datgene waarop mijn oog viel -niet letterlijk hé. Met het blote oog leken de fel roodgekleurde troep op niets meer dan massa’s suikerspinnen.

Was blijven stilstaan bij een hoop dood verrot hout van een of andere soort loofbomen. Mijn bedoeling lag erin om kleine insecten op te sporen, zoals pissebedden, duizendpoten en wat nog meer. Uiteindelijk vond ik ze ook, doch daar besteed ik graag een ander bericht aan, later deze week.

Vruchtlichaam wordt doorzichtiger en bruiner met ouderdom kon ik ergens waarnemen, en naar verluidt schijnen ze ook te behoren tot de slijmzwammen. Van dat laatste kon ik bitter weinig opmerken. Klein, ja dat waren ze wel, heel klein en fijn, nauwelijks met het blote oog waarneembaar. Indien ik zo’n ver vergane stuk stronk niet had omhoog getild, waren ze mij vast nooit opgevallen.

De rechtopstaande rode sporangia van deze kleine slijmzwam staan in groepjes. Met het blote oog zien we weinig detail aan deze langwerpige propjes (Ø 0,5 mm, 1-3 mm hoog. Een loep of een degelijk vergrootglas, zijn de dingen die ik bij mijn volgende uitjes zeker mee moet nemen. Een degelijke camera voor betere detail fotografie zou ook leuk kunnen worden, doch voorlopig blijf ik het doen met mijn P900.

De sporangia zien er aanvankelijk vrij stevig uit, maar krijgen al gauw het uiterlijk van een dotje rode watten.

Het karmijnrood netwatje (Arcyria denudata) wordt soms op dood hout gevonden, zoals vochtige stronken en takken, veelal tussen mos of een beetje verborgen in het rottende hout. Dit netwatje schijnt algemeen te zijn, maar ik heb het nog nooit waargenomen, tot gisteren bij mijn zonnige wandeling in Klein-Zwitserland.

Na mijn vermelding bij waarnemingen kreeg ik de mededeling dat microscopisch onderzoek enigszins aangewezen is. Dat gaat mij echt wel iets te ver. Het is genoeg geweest voor vandaag, met al het geslijm over zwammen en dergelijke.

Graag tot een later tijdstip met wat meer weetjes betreft Klein-Zwitserland.

BronRelated Posts

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Translate »